Landslide waardig afscheid van Noord-Nederlandse Dans

Groningen – 12 oktober 2012

Het is 12 oktober 2012, en ik ben aanwezig bij een bijzondere gebeurtenis: de allerlaatste première van Noord Nederlandse Dans (NND). Deze datum zal zeker bij oprichter Itzik Galili in gedachten blijven. Door het wegvallen van de overheidssubsidie heeft het gezelschap besloten dat het niet langer kan voortbestaan, en met de voorstelling “Landslide” neemt NND afscheid van het podium. Het voelt als het einde van een tijdperk, maar ook als een kans om te herinneren, te vieren en vooruit te kijken.

De avond is opgedeeld in vier delen, elk van ongeveer twintig minuten, en het is een eerbetoon aan de choreografen die gedurende de afgelopen vijftien jaar de artistieke koers van NND hebben bepaald. Naast het stuk “Caged Song” van de oprichter Itzik Galili, worden er ook twee choreografieën gepresenteerd van de huidige artistiek leider Stephen Shropshire, en één van gastchoreograaf Roy Assaf. Het is een vierluik dat divers is in stijl en hoewel er geen duidelijke rode draad is qua thema, slagen alle choreografieën erin om op hun eigen unieke manier te fascineren en te betoveren.

Terwijl ik de dansers op het podium zie bewegen, voel ik de mix van emoties in de zaal. Er is een gevoel van weemoed, omdat we weten dat dit het afscheid is van iets wat zoveel mensen heeft geraakt en geïnspireerd. Maar er is ook een gevoel van dankbaarheid voor de kunst die we hebben mogen ervaren en voor de herinneringen die we zullen koesteren. Het is een avond vol dans, beweging en expressie, en het herinnert ons eraan hoe krachtig en betekenisvol live optredens kunnen zijn.

Na de laatste bewegingen, de laatste buigingen en het laatste applaus, wordt het duidelijk dat hoewel NND als gezelschap misschien verdwijnt, de impact die het heeft gehad blijft voortleven. De dansers hebben hun ziel in elke beweging gelegd, de choreografen hebben hun visie gedeeld en het publiek heeft zich laten betoveren door de kunst van het moment.

 

Terwijl ik de zaal verlaat, besef ik dat ik getuige ben geweest van iets bijzonders. Een afscheid dat tegelijkertijd een viering was. Noord Nederlandse Dans heeft zijn laatste dans opgevoerd, maar de herinnering aan deze avond zal blijven dansen in onze gedachten en harten, als een eerbetoon aan een tijdperk van kunst en expressie dat we voor altijd zullen koesteren.

Wat was de Noord-Nederlandse dans? 

Het dansgezelschap “Noord Nederlandse Dans” (NND) was een vooraanstaand dansgezelschap in de provincie Groningen, Nederland. Het gezelschap was actief tot 2013 en stond bekend om zijn moderne en eigentijdse dansvoorstellingen. Hier zijn enkele belangrijke punten over het Noord Nederlandse Dansgezelschap:

  1. Oprichting en Geschiedenis: Noord Nederlandse Dans werd opgericht in 1979 en was gevestigd in Groningen. Het gezelschap had als doel om moderne dans te promoten en te presenteren aan het publiek in Noord-Nederland en daarbuiten. Gedurende zijn bestaan bracht NND diverse dansvoorstellingen en creaties naar verschillende podia.

  2. Repertoire en Stijl: Het dansgezelschap stond bekend om zijn eclectische benadering van dans en artistieke samenwerkingen met choreografen uit verschillende delen van de wereld. De stijl van NND varieerde van eigentijds tot experimenteel, waarbij dansers diverse bewegingstechnieken en theatrale elementen gebruikten om emotie en betekenis over te brengen.

  3. Regionale en Internationale Bekendheid: Hoewel NND was gevestigd in het noorden van Nederland, reikte de invloed van het gezelschap verder dan de regio. Het gezelschap trad zowel nationaal als internationaal op en werkte samen met gerenommeerde choreografen en dansers.

  4. Samenwerking en Fusie: In 2013 fuseerde het Noord Nederlandse Dansgezelschap met Danshuis Station Zuid, een andere dansorganisatie uit Groningen. De fusie resulteerde in een nieuw dansgezelschap genaamd “Noord Nederlandse Dans | Club Guy & Roni,” dat voortbouwde op het erfgoed van NND en zich richtte op multidisciplinaire dansprojecten.

  5. Culturele Bijdrage: Het Noord Nederlandse Dansgezelschap heeft bijgedragen aan de dansscene in Nederland en de regionale kunstgemeenschap in het bijzonder. Het heeft dans als kunstvorm gepromoot, talent ondersteund en bijgedragen aan de culturele diversiteit van de regio.

Het is belangrijk op te merken dat mijn informatie mogelijk niet volledig up-to-date is, aangezien mijn kennis is bijgewerkt tot september 2021. Mocht er verdere ontwikkeling zijn geweest na die datum, dan raad ik aan om recentere bronnen te raadplegen voor de meest actuele informatie over het Noord Nederlandse Dansgezelschap.