Booker Prize 2019 levert gedeelde winnaars op: Margaret Atwood en Bernardine Evaristo

De Booker Prize, een van de meest prestigieuze literaire prijzen ter wereld, heeft in 2019 voor het eerst in zijn geschiedenis twee winnaars gekozen: Margaret Atwood en Bernardine Evaristo. Atwood werd bekroond voor haar langverwachte vervolg op haar iconische dystopische roman “The Handmaid’s Tale”, getiteld “The Testaments”. Evaristo werd bekroond voor haar roman “Girl, Woman, Other”, een krachtig verhaal over de levens van twaalf zwarte vrouwen in Groot-Brittannië.

 

Grote verrassing voor aanwezigen

De gedeelde prijs was een verrassing voor veel mensen, aangezien de regels van de prijs stipuleren dat er slechts één winnaar kan zijn. Desondanks besloot de jury unaniem om beide auteurs te bekronen vanwege de “zeer verschillende, maar even briljante, boeken die elkaar complementeren”.

Atwood’s “The Testaments” speelt zich af vijftien jaar na het einde van “The Handmaid’s Tale”. Het boek volgt drie vrouwelijke personages die elk op hun eigen manier proberen te overleven in Gilead, een theocratische dictatuur waarin vrouwen worden onderdrukt en behandeld als eigendom van mannen. De roman is zowel spannend als politiek relevant en raakt aan actuele thema’s zoals vrouwenrechten en autoritarisme.

Evaristo’s “Girl, Woman, Other” is een caleidoscopische roman die de levens van twaalf zwarte vrouwen in Groot-Brittannië belicht. De personages komen uit verschillende generaties, achtergronden en sociaal-economische klassen, en hun verhalen zijn met elkaar verweven. Het boek is een krachtige viering van diversiteit en vrouwelijkheid, en biedt een diepgaand inzicht in de ervaringen van zwarte vrouwen in Groot-Brittannië.

Beoordelingen vanuit de jury

Beide romans werden geprezen om hun krachtige thema’s, overtuigende personages en meeslepende verhalen. De jury prees Atwood’s “The Testaments” als “een extreem spannende en actuele roman die een overtuigende, levendige wereld creëert”. Evaristo’s “Girl, Woman, Other” werd geprezen als “een prachtig, inventief en zeer origineel werk van fictie dat de manier waarop we over identiteit, gemeenschap en liefde nadenken verandert”.

De gedeelde prijs markeerde een historisch moment in de literaire wereld en een erkenning van de kracht van vrouwelijke schrijvers en hun bijdragen aan de literatuur. De prijs trok ook aandacht voor de belangrijke thema’s die in beide boeken worden behandeld, zoals vrouwenrechten, diversiteit en de strijd tegen onderdrukking en autoritarisme.

In een tijd waarin de wereld wordt geconfronteerd met steeds grotere uitdagingen en verdeeldheid, zijn de winnaars van de Booker Prize 2019 een herinnering aan de kracht van literatuur om ons te verenigen, te inspiren ons te laten nadenken over belangrijke kwesties. Margaret Atwood en Bernardine Evaristo hebben met hun gedeelde overwinning bewezen dat literatuur nog steeds relevant en belangrijk is, en ons kan helpen om de wereld beter te begrijpen en te veranderen. Hun boeken zullen nog vele jaren gelezen worden en zullen ongetwijfeld blijven inspireren en uitdagen.